×

Προειδοποίηση

Αποτυχία φόρτωσης αρχείου XML


Καπεταναραίοι

Είναι ένα έθιμο που οργανώνεται ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Έχει τις ρίζες του στα χρόνια της τουρκοκρατίας και αναπαριστά τις σχέσεις Αρματολών και Κλεφτών. Όπως είναι γνωστό, Αρματολοί και Κλέφτες βρίσκονταν σε διαμάχη μεταξύ τους, καθώς οι πρώτοι λειτουργούσαν ως τοποτηρητές των Τούρκων ενώ οι δεύτεροι έβγαιναν στο βουνό από αντίδραση προς τον Τούρκο κατακτητή. Όταν όμως ωρίμασε η ώρα της Επανάστασης του 1821, Αρματολοί και Κλέφτες ενώνονται στον κοινό εθνικό αγώνα για την απελευθέρωση του έθνους.

Στο έθιμο της Πρωτοχρονιάς οι νέοι του χωριού φορούν τις παραδοσιακές στολές των Αρματολών (Καπεταναραίοι) που έχουν ως βάση τη λευκή φουστανέλα και άλλοι φορούν τη «λερωμένη», που είναι η φουστανέλα των Κλεφτών σε χρώμα μαύρο ή χακί. Μετά τη Λειτουργία της Πρωτοχρονιάς, γυρίζουν όλο το χωριό μαζεύοντας χρήματα, για να καταλήξουν αργά το μεσημέρι στην πλατεία του χωριού.

Ενώ οι Καπεταναραίοι χορεύουν με τις νύφες τους, εισβάλλουν ξαφνικά οι Κλέφτες και αρπάζουν τις νύφες. Αρχίζει ένα κυνηγητό των αντίπαλων ομάδων, για να καταλήξουν στο τέλος σε συμφιλίωση και όλοι μαζί συνεχίζουν πλέον το γλέντι μέχρι αργά το βράδυ.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης αυτής, άνδρες μεταμφιεσμένοι με δέρματα ζώων (οι γκορμιταίοι) διασκέδαζαν τον κόσμο με τα πειράγματά τους. Χαρακτηριστικές φιγούρες ο αρκουδάς με την αρκούδα και ο καμηλιέρης με την καμήλα.

Απόκριες

Την Κυριακή της Αποκριάς οι Βερδικουσιώτες τη γιόρταζαν οικογενειακά. Σημαντικό είναι το έθιμο της συγχώρεσης. Οι νεότεροι συνηθιζόταν να επισκέπτονται τους μεγαλύτερους της οικογένειας  για να ανταλλάξουν συγχώρεση μεταξύ τους για οποιοδήποτε παράπτωμα μικρό ή μεγάλο. Με τον τρόπο αυτό διασφαλιζόταν η ενότητα της οικογένειας με την αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στα μέλη της.

Την Καθαρή Δευτέρα το έθιμο προβλέπει τρικούβερτο γλέντι στην πλατεία του χωριού με ελιές, μπουρανί και φασολάδα. Την τιμητική τους έχουν την ημέρα αυτή οι φουρφούρες που είναι μικρές πίτες που γίνονται στο φούρνο την ίδια στιγμή. Στο γλέντι της Καθαράς Δευτέρας κυριαρχούν τραγούδια με πονηρά υπονοούμενα και βωμολοχίες που συνοδεύονται από πειράγματα μεταξύ αντρών και γυναικών χωρίς παρεξηγήσεις. 

Λαζαρίνες

Το Σάββατο του Λαζάρου γυναίκες φορούν παραδοσιακές φορεσιές κι επισκέπτονται όλα τα σπίτια, τραγουδώντας τραγούδια προσαρμοσμένα στην κάθε οικογένεια. Το έθιμο σχετίζεται με το θάνατο του Λαζάρου, που η ταφή του γίνεται από τις γυναίκες στη θέση Σταυρός. Γιορτάζοντας στη συνέχεια την ανάσταση του Λαζάρου, το γλέντι των γυναικών συνεχίζεται στην πλατεία «Σελιός» με πασχαλιάτικα τραγούδια. 

Πασχαλόγιορτα

Τη δεύτερη και τρίτη μέρα του Πάσχα, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, άνδρες και γυναίκες συγκεντρώνονται στο προαύλιο της εκκλησίας και χορεύουν παραδοσιακά πασχαλιάτικα τραγούδια. Τα πασχαλόγιορτα ολοκληρώνονται με λαϊκό γλέντι στην πλατεία του χωριού την Κυριακή του Θωμά. Το γλέντι τελειώνει με τους άνδρες να σχηματίζουν ανθρώπινη πυραμίδα. Όταν καταρρεύσει η πυραμίδα, τελειώνει και το πασχαλιάτικο γλέντι. Σε όλη τη διάρκεια του Πάσχα δίνει και παίρνει το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών.

Πρωτομαγιά

Τον επίσημο ερχομό της άνοιξης υποδέχονται οι Βερδικουσιώτες με εξορμήσεις στις φυσικές ομορφιές της περιοχής, στη Μαμαλή, την Πασπάλη, στον Πύργο,στην Ασπρη Βρύση, στην Πυράσα και αλλού συγκεντρώνονται κατά οικογένειες οι Βερδικουσιώτες για να υποδεχτούν την άνοιξη, να «πιάσουν το Μάη», όπως λένε χαρακτηριστικά, να ακούσουν το πρώτο λάλημα του κούκου και να δουν το ανάλαφρο πέταγμα των χελιδονιών που φέρνουν την πιο όμορφη εποχή του χρόνου.

Φαγοπότι, τραγούδι και χορός γεμίζουν όλη την ημέρα. Οι νέοι και οι νέες έχουν την τιμητική τους την ημέρα αυτή. Βασικό έθιμο το μάζεμα των λουλουδιών της εποχής. Στεφάνια και φαντάκια από αμάραντο και παπαρούνες στολίζουν όλες τις παρέες, για να καταλήξουν το βράδυ στολίδια στις πόρτες και στα ανθοδοχεία των σπιτιών. 

Αντάμωμα των απανταχού Βερδικουσιωτών

Κάθε χρόνο ανήμερα της γιορτής των Αγίων Αναργύρων στις αρχές Ιουλίου, οργανώνεται στην κορυφή της Μαμαλής το αντάμωμα των απανταχού Βερδικουσιωτών. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν με τη Θεία Λειτουργία στο εξωκλήσι που βρίσκεται στην κορυφή της Μαμαλής και είναι αφιερωμένο στους Αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό. Ακολουθεί ολοήμερο γλέντι με κλαρίνα και βιολιά ενώ μοιράζονται οι παραδοσιακές φουρφούρες και το παραδοσιακό ξυνόγαλο. Τις εκδηλώσεις του Ανταμώματος διοργανώνουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Βερδικούσιας σε συνεργασία με την Κοινότητα.

Πανηγύρι του Αηλιά

Η κορυφαία των εκδηλώσεων της Βερδικούσιας. Στις 20 Ιουλίου η Βερδικούσια γιορτάζει τον προστάτη της Προφήτη Ηλία, τη βοήθεια του οποίου επικαλείται κάθε Βερδικουσιώτης σε δύσκολες στιγμές. Το πανηγύρι κρατάει τρεις ολόκληρες μέρες και συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες στη Βερδικούσια.

Ο χορός των σαραντάρηδων

Αποτελεί παράδοση για τη Βερδικούσια σε ένα από τα σαββατοκύριακα του Ιουλίου, οι Βερδικουσιώτες και οι Βερδικουσιώτισες που κλείνουν τα σαράντα τους χρόνια να το γιορτάζουν με γλέντι στην πλατεία του χωριού. Συμμαθητές και συμμαθήτριες συναντώνται ύστερα από πολλά χρόνια για να θυμηθούν τα μαθητικά τους χρόνια και να βρεθούν μαζί με τους δικούς τους. 

Άλλες εκδηλώσεις

Εκτός από τις παραπάνω εκδηλώσεις που γίνονται κατά παράδοση στη Βερδικούσια, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου διοργανώνονται κι άλλες εκδηλώσεις όπως χοροεσπερίδες, χορευτικές εκδηλώσεις, ημερίδες, ομιλίες για διάφορα θέματα, εκδρομές, θεατρικές παραστάσεις κλπ. Στις εκδηλώσεις αυτές καθοριστική είναι η συμβολή του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού μας με πρωταγωνίστριες τις γυναίκες μέλη του Συλλόγου. Αξιόλογη είναι επίσης και η σχετική δραστηριότητα που αναπτύσσει το ΚΑΠΗ Βερδικούσιας, ενώ σημαντική είναι σε διάφορες περιπτώσεις και η συμβολή των Συλλόγων Βερδικουσιωτών Λάρισας και του οικισμού των Αμπελίων.

 


ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αρχείο με χρήσιμους

συνδέσμους σε φορείς 

της περιοχής μας και

της πολιτείας.

 

Περισσότερα

 

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Πρόεδρος : Μαίρη Τάκα

Βερδικούσια Ελασσόνας

400 05

(+30) 24920 81319

(+30) 24920 81319

info@verdikousia.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER :

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30