×

Προειδοποίηση

Αποτυχία φόρτωσης αρχείου XML


 Η Βερδικούσια είναι μια ορεινή κωμόπολη που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ορεινού όγκου των Αντιχασίων που καταλήγει στην περιοχή της Ελασσόνας. Κτισμένη αμφιθεατρικά και σε υψόμετρο 850-1000 μέτρων, η Βερδικούσια έχει μεσημβρινό προσανατολισμό και η θέα της απλώνεται σε όσο βάθος μπορεί να φτάσει το ανθρώπινο μάτι, από την περιοχή του μυθικού Ολύμπου και του Περραιβικού  Τιταρίσιου Ποταμού ως τον ιστορικό Κίσσαβο και την απεραντοσύνη του θεσσαλικού κάμπου.

 Ο οικισμός της Βερδικούσιας είναι κτισμένος σε μια περιοχή που περιβάλλεται από πλούσια και πυκνά δάση. Τα υψομετρικά χαρακτηριστικά είναι τέτοια που διαμορφώνουν μια δασική έκταση στην οποία σμίγουν από διάφορες κατευθύνσεις το πουρνάρι, η βελανιδιά με την οξιά, η οποία και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου της Βερδικούσιας.

 Το φυσικό αυτό περιβάλλον συντελεί ώστε στην ευρύτερη περιοχή να διαμορφώνεται ένα κλίμα ξηρό και υγιεινό , ιδιαίτερα φιλικό προς τον άνθρωπο με θερμοκρασία που αυξομειώνεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

 Οι ιδανικές αυτές κλιματολογικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις ξεχωριστές ομορφιές του φυσικού περιβάλλοντος, έρχονται να δέσουν με την παραδοσιακή και ζεστή φιλοξενία που χαρακτηρίζει τους Βερδικουσιώτες, εξασφαλίζοντας στον κάθε επισκέπτη μια διαμονή ευχάριστη και μοναδική.

 Η Βερδικούσια απέχει 65 χιλιόμετρα από τη Λάρισα και 25 από την Ελασσόνα. Παρά την απόστασή της από τα αστικά κέντρα της περιοχής και παρά το γεγονός ότι είναι απομονωμένη σχετικά, η Βερδικούσια χάρη στην εργατικότητα και το δυναμισμό των κατοίκων της παραμένει ένα από τα πιο ζωντανά χωριά της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο.

 Η Βερδικούσια σήμερα αριθμεί περίπου 2.500 κατοίκους. Το σύνολο όμως των Βερδικουσιωτών ξεπερνά τις 7.000. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι εγκατεστημένοι στη Λάρισα, τον Τύρναβο, τη Γιάννουλη, τη Φαλάνη, τον Αμπελώνα και στα υπόλοιπα χωριά του Νομού Λάρισας, όπου και κατά γενική ομολογία διακρίνονται για τη συνεισφορά τους σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων των τοπικών κοινωνιών.

 Η πληθυσμιακή δύναμη της Βερδικούσιας δεν είναι τυχαία. Οφείλεται στο γεγονός ότι η παράδοση θέλει πολύτεκνη την οικογένεια. Η παράδοση αυτή συνεχίζεται και σήμερα με αποτέλεσμα η Βερδικούσια να είναι το χωριό με τις περισσότερες πολύτεκνες οικογένειες σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια. Σήμερα υπάρχουν στη Βερδικούσια πολύτεκνες οικογένειες με πολλά παιδιά π.χ 4-8. Υπάρχουν όμως και οικογένειες με 10,11,12 ακόμα και 13 και 14 παιδιά!

 Ένα άλλο ιδιαίτερο στοιχείο της Βερδικούσιας είναι το ότι ένα μέρος των κατοίκων της είναι εγκατεστημένο σε πέντε διαφορετικούς οικισμούς που είναι οι εξής: τα Αμπέλια, τα Παλιάμπελα, η Κουτσούφλιανη, ο Βαρκός και η Παλιάσκια.

 Από άποψη επαγγελματική, οι Βερδικουσιώτες ασχολούνται στη μεγάλη τους πλειοψηφία με την κτηνοτροφία και κατά δεύτερο λόγο με τη γεωργία. Ένα μέρος των κατοίκων ασχολείται με δασικές εργασίες, όπως η κοπή και η μεταφορά των καυσόξυλων (κόφτες- κυρατζήδες), ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που εργάζονται ως εργάτες γης και σε διάφορες άλλες εργασίες.

 Σημειώνεται ότι η Βερδικούσια παρουσιάζει μια επάρκεια στους διάφορους επαγγελματικούς τομείς (π.χ ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μπογιατζήδες, σιδεράδες κλπ.), γεγονός που έχει την οικονομική του διάσταση αλλά και συντελεί στην ευρύτερη λειτουργία της βερδικουσιώτικης κοινωνίας.

 Διοικητικά η Βερδικούσια και σύμφωνα με τις διατάξεις του «Καλλικράτη» είναι Δημοτική Κοινότητα και υπάγεται στο Δήμο Ελασσόνας. Όλες τις τοπικές υποθέσεις ρυθμίζει και διευθύνει πενταμελές Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας.

 Η Κοινότητα διαθέτει άνετο Κοινοτικό Κατάστημα στην πλατεία του χωριού. Για την εξυπηρέτηση των κατοίκων λειτουργούν στην Κοινότητα οι παρακάτω υπηρεσίες: Γραμματεία με μία διοικητική υπάλληλο (Μαυρομάτη Αικατερίνη), Κ.Ε.Π με έναν διοικητικό υπάλληλο (Τάκας Ευάγγελος), το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» με τρεις υπαλλήλους (Φωτεινή Ιγγλέζου, Κική Γκόγκου και Ελένη Κατσάνου). Υπηρετούν επίσης στην Κοινότητα άλλοι τρεις υπάλληλοι γενικών καθηκόντων (Θωμάς  Γκουντιλιάνης, Γιώργος Δίχρης και Γεωργία Δήμκου). Τέλος στα πλαίσια της Κοινότητας λειτουργούν ο Παιδικός Σταθμός με τρεις υπαλλήλους (Στυλιανή Γκουτζέλα, Πολυξένη Συναπάλου και Βασιλική Κόκκα) και το ΚΑΠΗ Βερδικούσιας.

 Ιδιαίτερης σημασίας για τους κατοίκους της Βερδικούσιας είναι ο Κοινοτικός Ξενώνας που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού με πανοραμική θέα προς το θεσσαλικό κάμπο. Διαθέτει δωμάτια και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι άτομα. Στο χώρο του Ξενώνα λειτουργεί ταβέρνα και καφετέρια.


ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αρχείο με χρήσιμους

συνδέσμους σε φορείς 

της περιοχής μας και

της πολιτείας.

 

Περισσότερα

 

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Πρόεδρος : Μαίρη Τάκα

Βερδικούσια Ελασσόνας

400 05

(+30) 24920 81319

(+30) 24920 81319

info@verdikousia.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER :

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30