×

Προειδοποίηση

Αποτυχία φόρτωσης αρχείου XML


Ορεινό χωριό η Βερδικούσια προσφέρει απλόχερα στους επισκέπτες τις μοναδικές χαρές και απολαύσεις ενός βουνού ομαλού, χωρίς κακοτοπιές και κακοτράχαλες περιοχές. Πανέμορφες διαδρομές μέσα στο δάσος, πανοραμική θέα, γάργαρο και δροσερό νερό, καθαρός αέρας κλπ. Είναι τα στοιχεία που προσφέρει πλουσιοπάροχα στους λάτρεις της φύσης και του βουνού.

Εκτός όμως από αυτά, ο επισκέπτης της Βερδικούσιας μπορεί να επισκεφθεί διάφορους χώρους και αξιοθέατα μέρη για να γνωρίσει καλύτερα τις ομορφιές αλλά και τον τρόπο ζωής στη Βερδικούσια. 

Λαογραφικό μουσείο

Ανοιχτό βιβλίο στο παρελθόν της Βερδικούσιας, στον τρόπο ζωής και στον πολιτισμό της, το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού μας. Δημιουργήθηκε με δαπάνες της Κοινότητας ενώ τα εκθέματά του συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία των βερδικουσιώτικων Πολιτιστικών συλλόγων, σε συνεργασία με συγχωριανούς που προσέφεραν τα διάφορα αντικείμενα.

Την επίβλεψη για τη διαρρύθμιση του χώρου και τη διάταξη των εκθεμάτων είχαν η Δήμητρα Κουτσονίκου, Αρχιτέκτονας-μηχανικός και η Κων/να Π. Κουμαντζέλη, Διακοσμήτρια. Πραγματικό στολίδι στο κέντρο του χωριού μας, το Λαογραφικό Μουσείο μεταφέρει τον επισκέπτη στο παρελθόν της Βερδικούσιας, προσφέροντας ξεχωριστές εικόνες από τον τρόπο ζωής της Βερδικουσιώτικης κοινωνίας.

Το Λαογραφικό μουσείο είναι επισκέψιμο σε καθημερινή βάση με τη συνεργασία της Κοινότητας.

View the embedded image gallery online at:
https://verdikousia.gr/axiotheata.html#sigProId3e29d34863

Δανειστική βιβλιοθήκη

Στο ίδιο κτίριο του Μουσείου στεγάζεται σε χωριστή αίθουσα η Δημοτική βιβλιοθήκη της Κοινότητας από όπου μπορεί κανείς να επιλέξει διάφορα βιβλία ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του.

Δημοτικό σχολείο

Ανηφορίζοντας κανείς από την πλατεία φτάνει σε λίγο στη θέση Πλατάνια. Πρόκειται για μια μικρή πλακόστρωτη πλατεία στην οποία υπάρχουν δύο αιωνόβια τεράστια πλατάνια. Δίπλα ακριβώς υπάρχει το κτίριο του Δημοτικού σχολείου. Πρόκειται για ένα μεγάλο μοναδικό πετρόκτιστο σχολείο που χτίστηκε το 1927.
View the embedded image gallery online at:
https://verdikousia.gr/axiotheata.html#sigProIde2a5e777a1

Εκκλησία του Προφήτη Ηλία

Δίπλα στο σχολείο είναι κτισμένη η Εκκλησία του Προφήτη Ηλία του προστάτη της Βερδικούσιας. Πρόκειται για μια εκκλησία πετρόκτιστη, ρυθμού Βασιλικής, που κτίστηκε το 1911. Είναι από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της ευρύτερης περιοχής και έχει το δικό της χρώμα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εσωτερικό της εκκλησίας που καλύπτεται ολόκληρο από αγιογραφίες. Ιερέας στην εκκλησία είναι ο Πατήρ Αθανάσιος Μαντζαρής. Η εκκλησία αυτή ανήκει στο Νέο Ημερολόγιο.
View the embedded image gallery online at:
https://verdikousia.gr/axiotheata.html#sigProIda00da681d2

Εκκλησία του Προφήτη Ηλία με το Παλιό Ημερολόγιο

Η εκκλησία αυτή του Προφήτη Ηλία βρίσκεται στο Μπλούμπαση στην είσοδο του χωριού. Είναι μια όμορφη εκκλησία με αξιόλογες εικόνες στο εσωτερικό της που καλύπτει τις θρησκευτικές ανάγκες των Βερδικουσιωτών οι οποίοι ακολουθούν το Παλιό Ημερολόγιο. Ιερέας στην εκκλησία είναι ο Πατήρ Αθανάσιος Τσιάτρες.
View the embedded image gallery online at:
https://verdikousia.gr/axiotheata.html#sigProId0140458ddf

Γήπεδο, Γυμνάσιο, Λύκειο

Πίσω από την εκκλησία του Προφήτη Ηλία στα Πλατάνια, βρίσκεται το Κοινοτικό Γήπεδο «Καραούλι» στο οποίο δίνει τους αγώνες της η ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού, η «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ». Δίπλα στο γήπεδο βρίσκεται το κτίριο του Γυμνασίου-Λυκείου της Βερδικούσιας και το κλειστό Γυμναστήριο της Κοινότητας.
View the embedded image gallery online at:
https://verdikousia.gr/axiotheata.html#sigProIddf80ebeba5

Πύργος

Ανηφορίζοντας κανείς, με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο, από την πλατεία του Προφήτη Ηλία στα Πλατάνια, φτάνει ύστερα από διαδρομή 2-3 χιλιομέτρων στη θέση Πύργος. Πρόκειται για ένα τεράστιο βράχο ύψους πολλών μέτρων από όπου μπορεί κανείς να απολαύσει μια όμορφη θέα προς το δάσος της Βερδικούσιας και προς τον Όλυμπο και τον Κίσσαβο και τον κάμπο της Ελασσόνας. Δίπλα στο βράχο υπάρχει η σπηλιά του Προφήτη Ηλία όπου ανεβαίνει κανείς με πέτρινα σκαλοπάτια για να ανάψει ένα κερί στον Προφήτη Ηλία.
View the embedded image gallery online at:
https://verdikousia.gr/axiotheata.html#sigProId8af374b56a

Πασπάλη

Συνεχίζοντας κανείς από τον Πύργο στο δρόμο προς το δάσος, φτάνει στην όμορφη Βρύση της Πασπάλης. Μια βρύση με δροσερό νερό αλλά και σημείο αναφοράς για όλους τους Βερδικουσιώτες καθώς εκεί γίνονταν και συνεχίζουν να γίνονται οι σχολικές εκδρομές και οι επισκέψεις προς διάφορες κατευθύνσεις του δάσους. Δίπλα στην Πασπάλη υπάρχει εξωκλήσι και παραδίπλα υπάρχει μια όμορφη τεχνητή λίμνη στην τοποθεσία Βρύση του Κουρδάμπαλη. Νερά κρυσταλλένια όπου μπορεί να ψαρέψει κανείς νόστιμες μπράνες και γριβάδια.

Μαμαλή

Συνεχίζοντας ο επισκέπτης το δρόμο μέσα στο δάσος πλέον φτάνει μετά από δύο χιλιόμετρα στην κορυφή «σκοτωμένοι» όπου και κεί βρίσκει μια δεύτερη εξίσου όμορφη τεχνητή λίμνη με γάργαρα νερά και νόστιμα ψάρια. Διασχίζοντας άλλα 5-6 χιλιόμετρα, φτάνει στην κορυφή της Μαμαλής, τη διαμαντόπετρα της Βερδικούσιας. Πρόκειται για ένα βουνό με υψόμετρο 1416 μέτρα που είναι δεμένο με τα βιώματα όλων των Βερδικουσιωτών. Είναι το καύχημα της Βερδικούσιας για τις μοναδικές ομορφιές του. Μοναδική η θέα περιμετρική προς τα βουνά της Πίνδου και τον κάμπο των Τρικάλων. Με γυμνό μάτι σε καλές καιρικές συνθήκες ο επισκέπτης μπορεί να δει το βράχο των Μετεώρων με τα μοναστήρια.

Στη Μαραλή καταλήγουν όλες οι διαδρομές του ορεινού όγκου της Βερδικούσιας. Στη Μαραλή σμίγουν τα παιδόπουλα της Βερδικούσιας για να μαζέψουν τον αμάραντο σε φαντάκια και να υποδεχτούν την Άνοιξη. Στη Μαμαλή γιορτάζεται η Πρωτομαγιά, οργανώνεται το αντάμωμα των απανταχού Βερδικουσιωτών και το τριήμερο των εκδηλώσεων των φίλων της μοτοσικλέτας.

Στην κορυφή της Μαμαλής υπάρχει εξωκκλήσι αφιερωμένο στη μνήμη των Αγίων Αναργύρων.

Στην κορυφή της Μαμαλής σώζεται συνοριοφυλάκιο Τούρκικο (Καζάρμα) της δεκαετίας του 1880, καθώς εκεί περνούσαν τα Ελληνοτουρκικά σύνορα που καθορίστηκαν με τη συνθήκη του Βερολίνου το 1881.

View the embedded image gallery online at:
https://verdikousia.gr/axiotheata.html#sigProId96b7e26593

Σταυρός

Από την πλατεία της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία στα Πλατάνια, πηγαίνοντας κανείς δυτικά φτάνει στη θέση Σταυρός, έξω από το χωριό. Από εκεί έχει πανοραμική θέα προς το χωριό της Βερδικούσιας αλλά και προς όλες τις κατευθύνσεις του Θεσσαλικού κάμπου.

ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑΣ

Παναγία Περάσα

Ανατολικά της Βερδικούσιας και σε απόσταση έξι περίπου χιλιομέτρων πάνω στον παλιό δρόμο Βερδικούσιας - Αμπελίων - Μυλόγουστας (Μεσοχωρίου) βρίσκεται ένας οικισμός (ακατοίκητος σήμερα) που οι ρίζες του χάνονται στους παλιούς ιστορικούς χρόνους.

Στο χώρο αυτό βρίσκεται μια βυζαντινή εκκλησία προς τιμήν της Παναγίας. Είναι κτισμένη ανάμεσα σε μεγάλα δένδρα και στο εσωτερικό της σώζονται σημαντικές τοιχογραφίες βυζαντινής τεχνοτροπίας. Ακόμη στην εκκλησία σώζονται μέχρι σήμερα δύο πηγές.

Στο εξωκλήσι αυτό γιορτάζεται με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου η γιορτή της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο. 

View the embedded image gallery online at:
https://verdikousia.gr/axiotheata.html#sigProIda2c01abd27

Αϊ-Γιώργης

Νότια του χωριού και σε απόσταση έξι χιλιομέτρων βρίσκεται μια παλιά εκκλησία αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου. Η εκκλησία βρίσκεται σε μια περιοχή με πλούσια βλάστηση και όμορφο φυσικό περιβάλλον.

Ερείπια σπιτιών και ταφικά ευρήματα μαρτυρούν την ύπαρξη οικισμού. Σήμερα η περιοχή είναι βοσκότοπος ενώ διάσπαρτα υπάρχουν και διάφορα περιβόλια με δεντροκαλλιέργειες και κηπευτικά.Ο Αϊ-Γιώργης είναι ο αγαπημένος άγιος των κτηνοτρόφων, καθώς είναι γνωστό ότι οι διάφορες συμφωνίες και συνεργασίες μεταξύ των κτηνοτρόφων είχαν ως αρχή τη γιορτή του Αϊ-Γιώργη και κρατούν ένα εξάμηνο ως τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου.

Κοντά στην εκκλησία του Αϊ-Γιώργη υπάρχει ένας αιωνόβιος πλάτανος που κρύβει στο εσωτερικό του κορμού μια μεγάλη σπηλιά, η οποία κατά καιρούς αξιοποιήθηκε ως καταφύγιο ή κρυψώνα κατά περιστάσεις.

View the embedded image gallery online at:
https://verdikousia.gr/axiotheata.html#sigProIdeec8a4dd3d
 

Αϊ-Λιάς

Στην κορυφή του λόφου πάνω από το εξωκλήσι της Παναγίας στην Πυράσα βρίσκεται ένα παλιό μικρό εξωκλήσι αφιερωμένο στον προστάτη της Βερδικούσιας Προφήτη Ηλία. Η θέα από την κορυφή του Αϊ-Λιά είναι μοναδική. Είναι από τα λίγα σημεία που ο καθένας μπορεί να αγναντέψει ολόκληρο το χωριό της Βερδικούσιας ενώ πανοραμική είναι η θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα.

View the embedded image gallery online at:
https://verdikousia.gr/axiotheata.html#sigProIdf5b281899c
 

Αγία Παρασκευή (Μετόχι)

Στην τοποθεσία Μετόχι, που βρίσκεται νότια και δυτικά της Βερδικούσιας, στην περιοχή της Κουτσούφλιανης και σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων βρίσκεται το μικρό εξωκλήσι που είναι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή.

Το Μετόχι είναι παλιός οικισμός.

Το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής είχε αξιόλογες αγιογραφίες, οι οποίες όμως καταστράφηκαν από παρεμβάσεις αναρμοδίων. Παρόλα αυτά η εκκλησία συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες οι οποίοι προσφεύγουν στη χάρη της Αγίας Παρασκευής που τιμάται ιδιαίτερα από τους Βερδικουσιώτες.


ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αρχείο με χρήσιμους

συνδέσμους σε φορείς 

της περιοχής μας και

της πολιτείας.

 

Περισσότερα

 

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Πρόεδρος : Μαίρη Τάκα

Βερδικούσια Ελασσόνας

400 05

(+30) 24920 81319

(+30) 24920 81319

info@verdikousia.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER :

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30